Onbewust kiezen we vaak voor het bekende: dezelfde route naar school of werk, hetzelfde eten en dezelfde vriendengroep.

Dezelfde groep geeft zekerheid, rust en voelt vertrouwd. Je weet wat je aan elkaar hebt, en je kan met minder woorden duidelijk maken wat je bedoelt. Ook is het vaak lastig om een nieuwe groep binnen te komen en vinden veel mensen het spannend. Denk aan die nieuwe klas, of school vroeger, of die nieuwe baan. Ook de route naar die nieuwe baan zal anders zijn, dus blijven bij dezelfde baan levert meerdere ‘voordelen’ op.

Toch verandert de maatschappij, worden arbeidsrelaties korter en zal dus het aantal nieuwe groepen waarmee je kennis maakt, toenemen.

Hoe bereid jij je hierop voor?

Grofweg zijn er 2 manieren om je hierop voor te bereiden: voorin de bus of achterin de bus. Als je zelf beseft dat de volgende verandering eraan zit te komen, kun je je daarop voorbereiden. Ga je actief op zoek naar mogelijke vernieuwingen, bijvoorbeeld door in je omgeving te vragen wat de (opdracht- of baan-) mogelijkheden zijn, dan neem je “het heft in eigen hand”. Je zit dan “voorin de bus”.

Vroeger, toen de verhouding mannen en vrouwen nog schever was, werd dit al gestimuleerd met slogans als “Een echte meid is op haar toekomst voorbereid”.

Maar nu hoor ik je denken: “Echt voorin die bus gaan zitten, is dat nodig als je het naar je zin hebt?”

Voor veel mensen met een vaste opdracht of baan, is het zoeken naar iets nieuws niet aan de orde. Waarom is dat zo? Tijd(prioriteit) of angst? Of vinden we het moeilijk om te starten: is het lastig ergens aan te beginnen, waarvan het resultaat onbekend en onzeker is?

Misschien is, in ons polderland, een tussenweg te vinden. Je zorgt ervoor dat je voldoende mensen spreekt en ontmoet en dan komt die verandering “vanzelf” wel.

Tja,…  en over die plek in de bus: het hangt natuurlijk een beetje van de bus af, maar er zijn mensen die midden in de bus zitten.

En waar zit jij vandaag?

Christiaan Borstlap
BitQ
Februari 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.