In de AGConnect nummer 10 (oktober 2018) schreef Wouter Bronsgeest – voorzitter van het KNVI – een interessante column waarin hij o.a. de term “smart humanity” introduceerde: een nieuw soort samenleving waarin het welzijn van de mens ook bij de verregaande digitalisering onverkort voorop dient te staan. Enerzijds om burgers vertrouwd te blijven houden met de immer evoluerende informatiemaatschappij en anderzijds omdat zij moeten kunnen vertrouwen op een samenleving waarin ICT ontelbare functies vervult.

Wouter stelde dat hiertoe een nieuwe, verbeterde versie van de ICT-er nodig is: een die het vermogen heeft om kennis en informatie op dusdanige wijze over te dragen dat de boodschap als bedoeld bij de ontvanger overkomt. Dit houdt in dat de moderne ICT-er in staat is om anderen mee te voeren in het verhaal, zich kan inleven in de ander en een hoge mate van emotionele intelligentie heeft ontwikkeld.

Deze nieuwe versie van de ICT-er noemt hij de “informatieprofessional 3.0”. Deze zal een cruciale rol gaan spelen bij de totstandkoming van de “smart humanity”. Wij zijn het hier hartgrondig mee eens: de rol van  informatie-professional 3.0 zien we binnen ihupani dan ook als ons op het lijf geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *