succes-en-falen-150x150Op de een of andere manier weten succesvolle mensen zich altijd te onderscheiden. Vaak is het niet echt duidelijk waarom, maar ze hebben vaak iets ondefinieerbaars en ongrijpbaars, iets extra..

Dr. Travis Bradberry, schrijver van “Emotional Intelligence 2.0”, heeft onderzocht wat dit “extra” dan precies is. Blijkbaar zijn er wel degelijk een aantal karaktertrekken aan te wijzen die succesvolle mensen in ieder geval vaak gemeen hebben.

Ze bepalen zelf hun eigenwaarde

Wanneer je jouw gevoel van plezier en tevredenheid laat afhangen van anderen, bent je niet langer de regisseur van je eigen geluk. Wanneer succesvolle mensen een goed gevoel hebben over iets dat ze hebben bereikt, laten ze prestaties of meningen van anderen dat gevoel niet in de weg staan. Ongeacht wat andere mensen denken of doen, succesvolle mensen laten hun eigenwaarde vanuit henzelf komen.

Ze vergeven makkelijk, maar vergeten nooit

Vergeving vraagt om datgene wat is gebeurd, los te laten. Voorkom dat je gehinderd wordt door fouten van anderen en bescherm jezelf tegen toekomstige beschadigingen. Succesvolle mensen vergeven snel, maar vergeten nooit.

Ze weten wanneer ze strijd moeten leveren

In conflictsituaties zorgen ongecontroleerde emoties ervoor dat je de hakken in het zand zet, om vervolgens zonder winst én gehavend uit de strijd te komen. Alleen wanneer je je emoties onder controle hebt en weet hoe je op die emoties moet reageren, ben je in staat om te bepalen wanneer het zinvol is om voet bij stuk te houden. Succesvolle mensen weten hoe belangrijk het is om niet zomaar ieder gevecht aan te gaan.

Ze hoeven niet perfect te zijn

Mensen maken fouten, zijn van nature feilbaar. Als perfectie je doel is, zal je altijd dat knagende gevoel van mislukking blijven houden. Geniet van wat je werkelijk hebt bereikt in plaats van constant bezig te zijn met wat niet is gelukt en hoe het anders zou moeten. Succesvolle mensen streven geen perfectie na omdat ze weten dat het niet bestaat.

Ze leven in het heden

Mislukkingen kunnen je zelfvertrouwen en het geloof in een betere toekomst ondermijnen. Ze zijn echter een logisch gevolg van het nemen van risico’s, proberen iets te doen dat niet gemakkelijk is. Succesvolle mensen weten dat succes ligt in hun vermogen om boven zichzelf uit te stijgen; zij kunnen dit niet doen als ze in het verleden blijven hangen.

Ze staan niet (te lang) stil bij problemen

Je emotionele toestand wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. Fixeren op problemen zorgt voor negatieve emoties en stress, waardoor je prestaties worden belemmerd. Concentreer je op het verbeteren van jezelf en je omgeving, creëer positieve emoties en je prestaties zullen verbeteren. Succesvolle mensen focussen zich niet op problemen omdat ze weten dat het denken in oplossingen veel effectiever is.

Ze vermijden negatieve invloeden

Mensen die vaak klagen, wentelen zich in hun problemen en denken niet in oplossingen. Voorkom dat je hierin wordt meegezogen, door duidelijke grenzen voor jezelf te stellen. Vraag wat de klager wat hij of zij zelf heeft gedaan om het probleem op te lossen. Succesvolle mensen houden bewust een duidelijke afstand van klagers, omdat ze energie kosten, die ze liever op een positieve manier besteden.

Ze zijn niet rancuneus

Negatieve emoties die gepaard gaan met wrok zijn eigenlijk stress-responses. Door alleen al te denken over een negatieve gebeurtenis, schakelt je lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ stand. Dat is nodig als de situatie dreigend is, maar kan desastreuze gevolgen voor je gezondheid hebben, als het alleen maar gaat om een negatieve herinnering. Rancune zorgt ervoor dat je vasthoudt aan stress: succesvolle mensen vermijden dit ten koste van alles.

Ze zeggen alleen “ja” zeggen, als ze het écht willen

Hoe meer moeite je hebt met “nee“ zeggen, hoe meer stress, burn-out en zelfs depressie je zult ervaren. “Nee“ zeggen is voor de meeste mensen een enorme uitdaging: het is echter een krachtig woord waar je niet bang voor moet zijn. Door simpel “nee” te zeggen, vermijd je uitspraken als “Ik denk niet dat ik kan” of “Ik weet het niet zeker”. Door “nee” te zeggen tegen een nieuw verplichting kunnen succesvolle mensen zich beter focussen op bestaande verplichtingen.

Er zijn ongetwijfeld meer karakteristieken te noemen. Graag hoor ik hoe jij hierover denkt. Laat je reactie achter onder dit artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.